Pressmaterial

Besökssuccén var ett faktum för de fyra dagarna av ljuskonst på Smögen. Och initiativtagaren Dulce Ahlberg kunde också glädja sig åt att flera av de världskonstnärer hon hoppats på kom till ön för att för första gången använda Smögens klipp- och havslandskap som fond för sina konstverk.
Dessutom blev festivalen en arena för nybakade svenska ljuskonstnärer, och för barnen i Sotenäs kommuns skolor. De stod tillsammans för konstverket som invigde hela festivalen.

Dulce: Jag har pratat både med personer som bott på Smögen i hela sina liv och de säger att de aldrig någonsin har varit så många människor på Smögen under en och samma dag som på lördagen den 15 september. Under högsäsongen på sommaren kan det komma upp till 10 000 besökare på en dag, men den samlade bedömningen är att det var mer än dubbelt så många.

Smögen är sedan länge känd som semesterort för bad- och båtturister. ISLAND OF LIGHT sätter ön på en ny karta, den för kulturturismen. Och festivalen förlänger säsongen för besöksnäringens näringsidkare.

Turistrådet Västsverige: Det är väldigt roligt att konstatera att den första upplagan blev både välbesökt, allmänt lyckad och att även media visade stort intresse. Det betyder mycket inför nästa år, säger Gunilla Davidsson, strategisk utvecklare kulturturism på rådet.

Pressmeddelande inför festivalen
Västsveriges kulturevenemang
Västsveriges artikel om besökssuccén
Bildbanken 2018
Talks & Workshops 2018