TALKS & WORKSHOPS 2018

Island of Light 2018 kunde stolta presentera ett antal talks med fokus på miljö och konst.

Pressmaterial från 2018

Hållbart fiske
Sixten Söderberg, Nordic Fishermen Association

Välfärden speglar sig i havet. Det är illa, men det finns hopp, säger Sixten Söderberg, som i många år arbetat med hållbar utveckling av fiskeredskap på Fiskareföreningen Norden på Smögen. Och han pekar på en av de yngre i den publik som kommit till föreningens verkstad.

Läs mer

Plast i havet – det finns lösningar
Thomas Hjertberg, professor i polymerteknologi

Thomas visar bilder på stränder och flodbankar täckta av meterhöga lager av sopor, mestadels plast. Han visar hur strömmarna i de stora haven sammanför skräpet till enorma öar av plastgröt. Till en början är det svårt att tro på vad föredragshållaren Thomas Hjertberg påstår - att det finns lösningar.

Läs mer

Light art projects in urban public and urban spaces
Aleksandra Stratimirovic, ljuskonstnär

Alexandra Stratimirovics kärlek till ljuset har en mörk bakgrund. Det är inte säkert att alla som besökte hennes installation under festivalen Island of Light visste det, men vi som lyssnade till hennes föredrag på Smögens havsbad fick veta.

Läs mer

Upplyst naturvård – Ljusglimtar från Nordens Ark
Mats Höggren, VD Nordens Ark

Ljuset är en förutsättning för själva livet, och ljuset bidrar till naturupplevelsen. Den som besökt Nordens ark i sol efter regn och upplevt lyckan över att få se ett skyggt djur komma fram ur sitt gömme, vet vad han menar.

Läs mer

Ren Kustlinje
Helena Bredin, projektledare Ren Kustlinje

Det är inte bara stora medieföretag som CNN som rankar Bohuskusten till en av världens vackraste miljöer. Människor som bott på platsen i generationer vet vilken pärla man håller i sina händer, och den lokala strävan för att vårda den är stark.

Läs mer

Havets hållbarhet
Martin Hassellöv, professor, Institutionen för marina vetenskaper, GU

Med stöd av FN:s fjortonde klimatmål – Life below water – har arbetet med att stänga av de kranar som tillverkar onödiga produkter av plast och andra material som utgör fara för miljön påbörjats. Martin Hassellöv är en forskare med internationellt renommé, men han kommer från Smögen, och han börjar och slutar sitt föredrag med ett lokalt perspektiv.

Läs mer

Natursyn, konst och vetenskap
Tyrone Martinsson, fotograf och fotohistoriker, Akademin Valand, GU

Klimatförändringen förmörkar vår tid. När Tyrone Martinsson har avslutat sitt föredrag förstår vi att det inte bara är vattennivåerna som höjs när glaciärerna smälter som en följd av klimatförändringen.

Läs mer

Kinetic Light Art –” On Waves”
Paul Friedlander, vetenskapsman och ljuskonstnär

- Jag har alltid varit intresserad av kaos, säger han, att släppa det fritt men också att försöka tämja det.
Och så kom det sig att han med inspiration från ett hopprep i rörelse, matematiska beräkningar och spetsteknologi fann att rörelser kan skapa färger.

Läs mer