Inspiration, inte hjärntvätt

Föredrag: Working and realizing light art projects in urban public and urban spaces
Föredragshållare: Alexandra Stratimirovic
Plats: Smögens havsbad

Alexandra Stratimirovics kärlek till ljuset har en mörk bakgrund. Det är inte säkert att alla som besökte hennes installation under festivalen Island of Light visste det, men vi som lyssnade till hennes föredrag på Smögens havsbad fick veta.

Hon berättar att det var alldeles mörkt efter Balkankriget i hennes barndomsstad Belgrad. Alldeles mörkt. Ända tills skyltar började lysa upp gatorna i neon.

– Det var reklam för lyxbilar, penningspel och andra saker om nästan ingen hade råd med.
Så som vuxen och konstnär bestämde hon sig för att lysa upp människors vardag med vacker och meningsfull konst i form av vita texter på upplysta spegelskyltar. Inspiration, inte hjärntvätt.

Få ord från små barn
Och hon började i Belgrad på det sätt som sedan fortsatt i Mostar, Bologna, Tirana, Ljubljana, Dalarna, Vallentuna och nu Smögen.
Hon träffar barn, små barn, ofta inte äldre än sex år, och lyssnar till dem. Hör vad de säger och fångas av meningar som uttrycker en känsla och som kanske säger mycket mer än vad barnet själv inser.

– Det är när vi vuxna, som kan sätta de rättframma orden i ett sammanhang, inser vidden av det sagda, säger Alexandra och visar några exempel på hur hon placerat barnens ord på speglar i den så karaktäristiska formen av traditionell reklamtext, fast bara i vitt.

”Framtiden är dåtiden”, skriver ett barn i Mostar, där striderna mellan katoliker och muslimer, före detta grannar, förstörde så mycket. Och en äldre man gråter när han ser det.

”Vill du leka med mig”, skriver ett funktionshindrat barn i Vallentuna.

Alla har magi
Skyltarna har visserligen visats i konsthallar och förvandlats till teaterföreställningar, men oftast placeras de precis som reklambudskap ut i offentliga miljöer – i skyltfönster, på barer, i frisörsalonger och nu i en sjöbod på Smögen under ljuskonstfestivalen Island of Light.

My Light Future, har hon valt att kalla installationen och med den vill hon kanske visa hur optimistiskt barn trots allt kan se på livet. Eller vad sägs om ”Alla har magi”!