Att vårda en värdefull miljö

Föredrag: Ren kustlinje
Föredragshållare: Helena Bredin, projektledare
Plats: Smögens havsbad

Det är inte bara stora medieföretag som CNN som rankar Bohuskusten till en av världens vackraste miljöer. Människor som bott på platsen i generationer vet vilken pärla man håller i sina händer, och den lokala strävan för att vårda den är stark.

Bland de konstnärer som kom till festivalen Island of Light Smögen fanns flera världsnamn, vana vid att visa upp sin ljuskonst i de stora metropolerna. Lite pirrigt var det därför att ta kontakt med dem för att fråga om de kunde tänka sig att komma till Smögen, en lite ö långt norrut på jordklotet.

Men de kom, och de sa ja. Fler än de som festivalorganisationen hade råd med sa ja. Och den främsta orsaken till det var miljön. Alla upplevde det som något mycket speciellt att få ställa ut långt från miljonstädernas skyskrapor, ute i den vilda och rena naturen.

Miljöarbetet lokalt
Vad passade då bättre än att, förutom konsten, också sätta miljön högt upp på festivalens dagordning.

Helena Bredin är en central person för det lokala miljöarbetet i Sotenäs och för samarbetet med övriga kommuner i Bohuslän samt Norge och Danmark. Det vill säga alla som delar på kustremsorna utmed Skagerack. Inom det skandinaviska samarbetet finns 34 aktörer som alla ställer sig bakom vad de kallar en ”Call for action”.

Övergripande omfattas arbetet av visionen om ett rent hav. Att öka kunskapen, höja medvetenheten och bidra till att ändra människors beteende i umgänget med den omgivande miljön, och att göra det enklare för folk att göra rätt.

Engagemang
Med starka strömmar drivs tonvis med skräp mot Skageracks kuster, och ett av de mest drabbade områdena är skärgården i norra Bohuslän. En gång om året samlas frivilliga för att rensa stränderna från plast och annat skräp, och för att underlätta arbetet har man i Sotenäs utvecklat en särskild strandstädarbåt.

– Båtfolket är suveräna på att bidra, säger Helena och beskriver hur en ”Beach cleaning map”, ett slags kommunikationssystem har tagits fram för att stötta dem.
De plockar ofta upp, inte bara efter sig själva utan också efter andra, och med hjälp av det här systemet kan de kontakta kommunerna för avhämtning innan de själva drar vidare till nästa naturhamn. Förhoppningsvis en renare sådan.