”Låt dem få leva, de är ju så sköna”

Föredrag: Upplyst naturvård – Ljusglimtar från Nordens Ark
Föredragshållare: Mats Höggren, VD
Plats: Smögens havsbad

När ljuskonstfestivalen Island of Lights grundare och eldsjäl, Dulce Ahlberg, dök upp på Nordens Ark vid Åbyfjorden, en bit från Smögen, blev Mats Höggren lika betagen som alla andra, men också konfunderad. Hon ville att han skulle hålla ett föredrag om arbetet med arkens utrotningshotade djur, och han undrade vad det hade med en ljuskonstfestival att göra?

Han visste kanske inte att för Dulce är allt konst som är vackert och har kvalitet. Men han kom själv på att ljuset ju är en förutsättning för själva livet, och att ljuset sannerligen påverkar en naturupplevelse. Den som besökt Nordens ark i sol efter regn och upplevt lyckan över att få se ett skyggt djur komma fram ur sitt gömme, vet vad han menar.

Grodor och leoparder
Stinkpaddor, skruvhornsgetter, kor och amurtigrar är några av de 80-talet arter som nu tagit över efter människorna som levde här på Åby säteri för tusen år sedan. Hällristningar och stenåldersgravar berättar om det, liksom vida betesmarker och stora välvuxna träd vittnar om 1600-talets mäktigaste godsägare i Bohuslän, den benhårda Margareta Hvitfeldt.

Den som var med, minns hur tufft det var att övertyga ortsbefolkningen om att tigrarna, leoparderna och de andra vilda djuren absolut inte skulle utgöra någon fara för människorna i säteriets närhet. Det var för 30 år sedan. Nu möter Mats Höggren inte något annat än stolthet över det arbete som utförs på säteriet.
Sedan starten har hundratals djur fått växa till sig och placerats ut i Sverige och på andra platser i världen – pilgrimsfalkar, hackspettar, fjällgäss och grönfläckiga paddor, för att nämna några i Sverige, uttrar i Holland, lodjur i Polen, och framöver blir det dags för leoparder i Kaukasus.

Låt dem få leva
När en åhörare påminner Mats Höggren om att Island of Light på Smögen inte enbart är en festival för ljuskonsten, utan också för vetenskapen och miljön, tycks biologen och doktorn i genetik släppa taget om sökandet efter en röd tråd mellan natur och kultur.
Han kommer loss och visar bilder på Andy Warhols alla djur, på Pål Svenssons fina skulptur av en berguv och på Evert Taube- Sveriges förste miljöaktivist.

Änglamark av Evert Taube
Kalla den änglamarken eller himlajorden
om du vill,
jorden vi ärvde och lunden den gröna,
vildrosor och blåsippor och lindblommor
och kamomill
låt dem få leva, de är ju så sköna!

Låt barnen dansa som änglar kring lönn och alm,
leka tittut mellan blommande grenar,
låt fåglar leva och sjunga för oss sin psalm
låt fiskar simma kring bryggor och stenar.
Sluta att utrota skogarnas alla djur.
Låt örnen flyga, låt rådjuren löpa!
Låt sista älven som brusar i vår natur
brusa alltjämt mellan fjällar och gran och fur.

Kalla den änglamarken eller himlajorden
om du vill,
jorden vi ärvde och lunden den gröna,
vildrosor och blåsippor och lindblommor
och kamomill
låt dem få leva, de är ju så sköna!