Ta hand om plasten

Föredrag: Plast i havet – det finns lösningar
Föredragshållare: Thomas Hjertberg, professor i polymerteknologi, vetenskaplig rådgivare på Borealis Group AB
Plats: Smögens havsbad

Till en början är det svårt att tro på vad föredragshållaren Thomas Hjertberg påstår – att det finns lösningar.

Han visar bilder på stränder och flodbankar täckta av meterhöga lager av sopor, mestadels plast. Han visar hur strömmarna i de stora haven sammanför skräpet till enorma öar av plastgröt.

Och platsen vi befinner oss på är inget undantag. Tvärtom. Utsikten från föreläsningssalen på Smögens havsbad visar en knivskarp horisontlinje mellan himmel och hav. Det är en solig och klar dag vid ett inbjudande blått hav. Men under ytan kommer starka strömmar västerifrån, och faktum är att just den här kusten är en av de mest utsatta i Europa. Fråga strandstädarna som varje år samlar tonvis med skräp, mestadels plast.

Lika mycket plast som fisk
Och Thomas Hjertberg kan sätta siffror på det också. Större delen av skräpet i haven kommer från land, närmare bestämt 80 procent. Det vi slänger förs med vattendragen, mot floderna, ut på stränderna och sen ut. För resten står besättningar till havs, och 60 procent av allt är plast.

– Fortsätter vi så här kommer det att finnas lika mycket plast som fisk i haven år 2050, säger Thomas Hjertberg.

Fem länder i Asien står för mer än hälften av problemet, i första hand på grund av bristen på fungerande avfallshantering.

Därför, berättar han, satsar Borealis på ett pilotprojekt i Indonesien. I en fiskeby med 120 000 invånare på ön Java skall ett avfallssystem byggas upp så att inte avfallet längre sprids okontrollerat. Dessutom skall en industri byggd på återvinning av plasten i avfallet startas. Avsikten är sedan att sprida erfarenheterna till fler städer i Indonesien och i hela Sydostasien.
Skräpet kommer på så sätt aldrig så långt som till havet, utan blir en resurs.

Sopa framför egen dörr
Men det räcker inte. Plastindustrin måste också sopa rent på och omkring sina egna gårdar – på fabrikerna, vid transporterna och i själva produktionen. Man måste också i ännu högre grad än i dag göra nya plastprodukter av återvunnet material, och då blir allt bättre i längden om kvaliteten på plasten överlag höjs. Högre kvalitet ger mer kvalificerade produkter som är bättre att återvinna…cirkulär ekonomi.

– Inte minst tack vare trycket från en stark opinion vågar jag påstå att utvecklingsarbetet i industrin har tagit rejäl fart, säger Thomas Hjertberg och menar att vi alla, även industrin, tjänar på färre plastprodukter av dålig kvalitet.