VANDRING

Smögen är en ö med ett rikt utbud! Att se ljuskonsten  projiceras mot dess klippor sent på kvällen är så klart en magnifik upplevelse, men missa inte att uppleva ön även dagtid. Kommunen och eldsjälarna i Smögens Öråd har iordningställt flera fina vandringsleder på ön, det är bara att åka dit och njuta av dem. Att bara vandra runt på Smögen bland den gamla bebyggelsen och den välbesökta Smögenbryggan är för många tillräckligt, men det finns så mycket mer att upptäcka. Närheten till havet med otroligt vackra vyer och klipporna som ger vandringen en speciell känsla.

1. Gamla bebyggelsen
Följ med på en guidad vandring mellan sjöbodar, bryggan och de äldre husen runt Smögens hamn. Ta del av en annan tid och få insikt hur livet kunde vara som fiskare i gångna tider.

2. Friluftsled Kleven – Vandring bland stenbrott
Följ huvudled genom Smögen och vid torget ta höger. Kör tills du kommer till parkeringsplats, först på vänster sida och lite senare kommer en parkering på höger sida. Här börjar Kleven området. Se på kartan hur leden går. Vid Lindstedts myr, en sötvattensmyr där man förr sågade loss isblock som användes för att förvara fisk , är under vintern ett perfekt ställe för skridskoåkning när vädret tillåter. Leden erbjuder vacker utsikt och granit när den är som bäst.
Start vid trappan som leder ut i bergen, nära parkeringsplatsen. (Se Smögenkarta nedan.)
Ladda ner vandringskarta

3. Friluftsled Hästen – Historia och natur
Denna led kan du börja gå vid Kleven (badplats Vallevik) eller vid Makrillvikens Vandrarhem, nedanför Hotell Smögens Hafvsbad. Leden går över klipporna och små broar och spångar är byggda av Smögens Öråd för att man lätt ska ta sig fram. Här kan du njuta av vacker utsikt över havet och Bohuslän när det är som vackrast.
Start vid barnbadet i Vallevik. (Se Smögenkarta nedan.)
Ladda ner vandringskarta

4. Friluftsled Glommen – Naturskönt
Denna led utgår från området kring vattentornet, ut i nordvästlig rikning. Du kan även starta vandringen från dambadet i närheten av Makrillvikens vandrarhem.
Start vid dambadet som du når genom att ta trapporna vid lekparken i badhusparken. (Se Smögenkarta nedan.)
Ladda ner vandringskarta

5. Sandön – Geologi och botanik
När man kommit av Smögenbron på Smögensidan tar du första avtagsväg till höger mot Hasselösund. Kör denna väg och ta sedan tredje avtagsvägen till vänster. Kör så långt du kan och parkera. Här ligger en fin badplats med sandstrand och vandringsleden går ut på klipporna med en otrolig utsikt över havet. Längs leden finns flera dammar med vita och röda näckrosor under säsong. Sandön är ett naturreservat och regler enligt skyltar ska följas.
Start vid badstranden på Sandö. (Se Smögenkarta nedan.)
Ladda ner vandringskarta